propecia cost
Main menu

Camper Centrum Reizen

Reiservaringen familie van den Worm

“Onze bestemmingen ontstaan vaak onderweg!”

Heerlijk buiten zijn en buiten leven, dat is wat Els en Martin van den Worm beweegt om al vele jaren te kamperen. Eerst met een Alpenkreuzer, toen met lichtgewicht tentjes en sinds 2011 comfortabel met een Volkswagen California 4Motion. Zij houdt van buiten zijn, hij vooral van cultuur. Die combinatie heeft ze al op vele plekken gebracht, binnen en buiten Europa. Lees hier hun verhaal!

Tijd hebben Els en Martin nu voldoende. Voorheen was dat anders. Martin was manager financiële administratie en Els werkte als assistente van haar managing director en was ook nog secretaris van de atletiekvereniging. Nu de twee dochters de deur uit zijn en het werkende leven is afgerond, vinden zij meer tijd voor hobby’s, uitstapjes en vakanties. Aan hobby’s overigens geen gebrek: camperen, wandelen, fietsen, musea bezoeken, fitness, voetbal kijken, yoga, mozaïeken...  

Els: “Ik ben van jongs af aan een buitenkind. Met mijn ouders altijd kamperen naar een vaste plek aan zee, met mijn vriendinnen op tienertoer met tentje en koffiepot, kampeertochten met een tandem…heerlijk. Grappig genoeg was Martin, toen ik hem leerde kennen, helemaal geen kampeerder. Maar ik heb hem kunnen enthousiasmeren. Zelfs onze huwelijksreis deden we met een geleende tent, waarmee we naar Zuid-Frankrijk trokken. Die ging in de Pyreneeën nog bijna de lucht in.”  

Alpenkreuzer

“Toen de kinderen kwamen, kochten we een Alpenkreuzer. We konden heerlijk blijven kamperen, maar met iets meer ruimte voor babybadjes, fietsen en andere benodigdheden. Toen de kinderen wat ouder waren, kozen we toch weer voor sportiever kamperen met lichtgewicht tenten. Gewoon lekker fietsen en wandelen in landen als Frankrijk, Italië en Schotland. In Frankrijk boekten we een keer via CycleTours een fietskampeervakantie met kinderen. Een aanrader als je ook je kinderen een superleuke vakantie wilt bezorgen.”

Eerste camperervaring. In Australië!

“In 2004 deden we onze eerste ervaringen op met een camper. Door Australië in een huurcamper! Echt bijzonder! In een gehuurde Toyota camper vertrokken we vanuit Sydney, een prachtige groene stad. Tip: Joggen met honderden Australiërs op de boulevard bij de Opera House. En met de Ferry naar Watsons’Bay. Daarna reden we noordwaarts naar het gouddelversstadje Nundle. Tip: Yabbees (rivierkreeften-)kwekerij. In Mudgee hebben we een “Day on the Green” meegemaakt. Een muziekfestival in de open lucht waarbij je zelf je eten en drinken meeneemt en op een picknickkleedje nuttigt, samen met de Australiërs. Vervolgens ging het richting de Blue Mountains (Tip: Three Sisters). Camperen in Australië is ook Kookaburras en papagaaien die van je bord eten! In Pebbly Beach (natuurcamping) hebben we aan het strand gestaan. ’s Morgensvroeg hup de zee in om te douchen. Kangaroos, possums, papagaaien scharrelden rond de camper, en op het strand zagen we sporen van een grote varaan! Richting de zuidoostkust kwamen we terecht in de oude walvisjagershaven Eden. De jagers hebben zich omgeschoold tot natuurgidsen dus we hebben daar met de boot prachtige walvissen en dolfijnen gespot. Vermeldenswaardig is ook Raymond Island met zijn koalaberen. In Melbourne het mooie Victoriaans station bezocht en in de Chinese wijk hebben we heerlijk gegeten! In het droge binnenland stonden we aan de Murray river, op een camping in Mildura. Met een Peddleboat een rondvaart gemaakt op de rivier. Onvergetelijk daar was een 4WD tour met een Aboriginal-gids naar een afgesloten Aboriginal Territory. Onvoorstelbaar dat je daar over archeologisch historische gronden kon lopen, wat in Europa beschermd en afgeschermd zou zijn. Met een camper kan je alle kanten op dus reden wij via de Grampians (gebergte) weer naar de zuidkust, naar de Great Ocean Road en de - toen nog - Twelve Apostels! Indrukwekkend was ook het Blue Lake met de vele diersoorten. Op Granite Island konden we bij zonsondergang de landing van honderden pinguïns zien. Laatste stop was Adelaide waar we na een paar daagjes strand onze camper weer inleverden.”

Waar Els al een beetje ‘bang’ voor was: het comfort en gemak van een camper went snel! Vooral bij Martin. De kiem voor de aanschaf van een eigen camper werd in Australië gelegd, maar het zou toch nog zeven jaar duren voordat Els overstag ging.

De stap naar een eigen California

In de jaren daarna huurden Els en Martin af en toe een camper, ook bij het Volkswagen Camper Centrum. In 2011 gebeurde het dan eindelijk: de aanschaf van een eigen camper! Besloten was al dat het een Volkswagen California werd. Martin: “Via een reclame kwam ik bij het Volkswagen Camper Centrum uit, waar we ook al eens gehuurd hadden. We hadden ons al goed georiënteerd en gingen voor een nieuwe Volkswagen California, om een aantal specifieke redenen: 

  • De California biedt de combinatie van een camper en een tentdak. Dat tentdak geeft ons echt het buitengevoel, niets is fijner dan het gevoel om in de buitenlucht te slapen. Ook de zijdeur van de California vinden wij geweldig, je zet ‘m open en leeft lekker buiten. De opening wordt niet geblokkeerd door een keukenblok. Dat vinden wij prettig. Is het wat frisser buiten, dan leggen wij een schapenvachtje in de stoel, blijft je rug lekker warm. Wordt het echt slecht weer, dan kun je altijd nog naar binnen, met de comfortabele warmte van de kachel. Boven liggen met een goed boek of nog even beneden een drankje nuttigen. Ook binnen biedt de California ons de ideale combinatie.
  • “De California vinden wij slim in elkaar steken. Je merkt dat de ontwerpers zelf veel kampeerervaring hebben. Kijk naar de indeling, de onzichtbare opbergplekken van de buitentafel en stoelen, de slimme kledingkasten, de vliegtuigkoffer etc. Natuurlijk moet je klein kunnen leven, wij hebben niet veel ruimte nodig. Maar juist omdat je met de California zoveel buiten bent, is dat zelden een probleem. Rijden met de California kan iedereen, het is erg gemakkelijk, de wegligging van onze 4Motion is subliem en het is een heel comfortabele reisauto. De meeste parkeergarages zijn geen probleem. Ook op de smalste weggetjes kun je ermee uit de voeten, dat maakten we al eens mee in Griekenland. Daar waren we met een grotere camper gewoon vastgelopen. Met een grote camper ben je sowieso minder flexibel, dat merkten we ook in Nieuw Zeeland. Groot voordeel van de California is ook dat campings je naar een tentplek verwijzen, en dat je dus niet bij al die ongezellige grote mobile homes plekken staat. Soms pakken we wel eens een hotelovernachting, bij een stedentrip bijvoorbeeld, en dan is de California onze comfortabele reisauto, waarin je onderweg door de hogere zit veel kunt zien.   

De Volkswagen California staat voor….

Waar de California voor staat? Ultieme vrijheid! Wij bespreken nooit van tevoren een bestemming, het ‘gebeurt’ onderweg. Gewoon je neus achterna gaan. Het kwam voor dat we Noord-Europa in ons hoofd hadden en in Zuid-Europa uitkwamen. Het is zo’n lekker gevoel om bij elke splitsing zelf te bepalen of je links of rechts gaat, je hebt je eigen spullen bij je en alles heeft een vaste plek in de camper.  En enige tijd geleden vierden we oud en nieuw met mijn (schoon)zus en zwager in Flevoland (op een vuurwerkvrije camperplaats) en sliepen we dus met z’n vieren in de California. Veel mensen weten trouwens niet dat er vier slaapplekken zijn.”

E-bikes

Martin: “We houden van fietsen en die nemen we ook altijd mee. We hebben net twee e-bikes aangeschaft. Die geven ons meer actieradius op bestemmingen en maken het fietsen een stuk lichter. Dat komt ons goed uit, want ik heb onlangs een openhartoperatie gehad en Els heeft nog naweeën van een val van een trap, enkele jaren geleden. Dan is een steuntje in de rug heel prettig!”     

Onze reizen

“Europa heeft zoveel mooie bestemmingen en we hebben er al heel wat gezien. Maar we camperden ook in Australië (zoals eerder beschreven) en Nieuw Zeeland. In het kort onze routes en indrukken:

Camperreis Frankrijk – Spanje- Portugal

Via Noord Frankrijk (Camping bij monding rivier de Somme: Vogelreservaat) naar Saint Jean de Luz (oesters eten!) Bilbao (Guggenheim museum), Castrojeriz (dorp aan de wandelroute Santiago de Compostella met leuke camping Camino de Santiago ), Lissabon, Sintra, Algarve, Tarifa (zuidelijkste punt Europa met dolfijnentrip op Straat van Gibraltar), Sevilla (Alcazar), Cadiz (kijk uit voor zakkenrollers!), Ronda met z’n Puente Nuevo (en wij waren er precies tijdens Ronda Romantica waarbij alle dorpen in de omgeving zich prachtig verkleden en de lekkerste tapas maken), Cordoba, Toledo, de Spaanse en Franse Pyreneeën. Laatste stop Champagne streek: champagnes scoren bij onze vaste champagneboer!

Camperreis Griekenland

Via Zwitserland richting Italië: Ancona. Met de Ferry naar Patras. Op de Peleponnesos de bekende oudheden bezocht: Olympia (Camping Aphios), via smalle weggetjes en door kleine dorpjes met de California naar Tempel Apollo, vervolgens lekker aan het strand bij Camping Erodios. Door het binnenland en spectaculaire kronkelwegen naar Sparta en het Byzantijns klooster Mistras: zeer de moeite waard! Het laatste stuk was te steil voor fietsen dus we kregen een aardige lift van een Kras vakantiebus! Volgende etappe was richting Naflion. Mooi uitzicht op de zee vanaf Camping Kastraki (Asini) en het fort Micene vlakbij! Warm! Hittegolf: 38 graden! Via Epidaurus (met mooi Amphitheater) naar Oud Korinthië en vervolgens richting Athene via het diep uitgegraven Kanaal van Korinthië. In Athene natuurlijk de Akropolis en zuidelijker de tempel van Poseidon bezocht. En heerlijk gegeten in het Agios Athena (oude Athene). Tip: In Athene wel camping vooraf bespreken. Diverse reizigers konden de camping niet op! Vanuit Athene richting Delphi. In het indrukwekkende Delphi hadden we onze leukste camping: Camping Delphi van de familie Kanatas. Ze verbouwen ook olijven en hebben geweldige olijfolie (Mer des Oliviers). Uiteraard meegenomen. Via het binnenland naar de kloosters van Meteora hoog op bergpieken gebouwd. Nog enkele dagen strand in Parga (Onder Iguminista) en met de ferry weer terug naar Ancona en met nog een leuke tussenstop in de Elzas: de Ooievaren en Pinot Gris van Equisheim.

Andere camperreizen in Europa.

Italië doen wij erg graag aan. Als reisdoel of als doorreisland. Hoogtepunten voldoende maar wij hebben zelf nog wel wat favorieten/tips: Wandeling Cinque Terra; de mozaïeken van Ravenna en de mooie stad Padova. Wij staan daar vaak op de Agricultura Camping Alba iets onder Padova (per trein bereikbaar). Tussen twee prachtige middeleeuwse stadjes op loop- fietsafstand (10 km): Monceilise (eind september middeleeuws spektakel met ook slagwerk concours) en Este. Op weg naar Kroatië hebben we ook een keer bij Triëste gestaan. Mooie stad met het buitenverblijf van Keizerin Sissi aan de baai. En Ljubliana in Slovenië was een ook een verrassing voor ons! Wat een leuke artistieke stad! En Duitsland natuurlijk: Het eiland Rugen aan de Oostzee en natuurlijk ook de Romantische Strasse! Meer reizen? Frankrijk is een verhaal apart. Hét kampeerland van Europa. Kortom: met de camper kom je overal!

Camperreis Nieuw Zeeland (incl. aardbeving!)

Met de eigen camper vonden wij Nieuw Zeeland te ver Jmaar gelukkig kun je er ook een camper huren. Via Campers Down Under huurden wij een Mercedes Sprinter. Inclusief douche/toilet dus wat groter dan onze eigen California. We startten in Auckland waarna we eerst het Noordereiland hebben verkend en daarna met de ferry zijn overgestoken naar het Zuidereiland, waarna we de camper weer inleverden in Christchurch. Hoogtepunten vonden we de Maori-cultuur en de indrukwekkende landschappen en natuur. Gigantische Kauri Trees met enorme hoogte en omvang. De Milford Sounds waarin je je waant in een scene van de Lord of the Rings. Een Mailboat-trip naar afgelegen nederzettingen in de Marlboroughsounds. En natuurlijk veel dolfijnen, zeeleeuwen en heuse Albatros en Gants kolonies van dichtbij kunnen bekijken.

Opwindend vonden we ook de aardactiviteit en het vulkanisme in Nieuw Zeeland. Hot Water Beach waar je je eigen hottub in het strand kon graven. De naar zwavel stinkende stad Roturua. De Craters of the Moon met borrelende zwavelmeren en geisers en de heerlijke Thermal Pools in Hot Water Springs. En de indrukwekkende herbouw van Christchurch na de aardbeving van 2011.

Over aardbevingen gesproken: Als klap op de vuurpijl maakten we op het Zuiderland zelf nog een flinke aardbeving mee (kracht 7/8). In Havelock schudde onze camper ’s nachts heen en weer alsof er een olifant tegen aan stond te schuren. Grappig was dat we eerder in Wellington in het museum Te Papa een aardbevingssimulatie hadden bijgewoond onder het mom van ‘dat maken we nooit mee’, een unieke kans om dit te ervaren. We wisten dan ook meteen dat het raak was! Onze oorspronkelijke route moesten we aanpassen door schades aan wegen en bruggen. Ook de boottrips om walvissen te spotten in Kaikura waren tot nader order gecanceld. Gelukkig hadden we een camper waardoor we onze route flexibel konden aanpassen!”

Waar overnachten?

“Overnachten doen wij meestal op een camping, je hebt dan net wat meer comfort en het is gezelliger dan op de camperplaatsen. We hebben geen toilet in onze camper, wel een noodvoorziening, maar we maken bij voorkeur gebruik van het toiletgebouw op een camping. In Nieuw Zeeland en Australië kan je soms wat natuurlijker en vrijer staan maar er is altijd een toilet/douche.”

Volkswagen Campercentrum

“Wij zouden eigenlijk niet weten wat het Volkswagen Campercentrum beter kan doen. We hebben onze California er in onderhoud en dat is altijd prima geregeld. Ook voor accessoires kijken we altijd even op de VWCampershop.nl of in de showroom zelf. We hebben de technische informatieavonden bijgewoond en die zijn erg nuttig, je leert veel over je camper en krijgt veel tips voor gebruik. Wat wij goed zouden vinden is dat de eigenaren onderling tips kunnen uitwisselen over hun California. Wij kregen ooit de tip om de lade onder de bank afsluitbaar te maken met een BearLock, ideaal voor je laptop en andere waardevolle spullen. Ook een Tempur-dekmatras was een goede tip.”

4Motion training

“Vorig jaar eind oktober deden we mee aan een training voor terrein rijden, zodat we met onze California 4Motion ook op moeilijk bereikbare plekken kunnen komen. We hebben al vaker gemerkt dat je met de California overal komt en weten nu nog beter hoe je rijdt in mul zand, diepe plassen en modder. Een hele gezellige en nuttige training en mooi dat Volkswagen Campers het aanbiedt.”

Informatie

“Onze informatie over campers en camperen halen we uit het magazine van de NKC, de Kampeer en Caravan Kampioen en andere magazines. Natuurlijk ook op internet en via apps. Ook nemen we veel boeken mee om onderweg te bestuderen en lezen we reisverhalen en tips van anderen. De reeks Rustiek Kamperen van Bert Loorbach raadplegen we vaak. Met onze kleine tenten hebben we vroeger op zijn camping in Frankrijk gekampeerd en toevallig gaf hij onlangs een lezing bij Volkswagen Campers! Erg leuk om even bij te praten.”

Reizen verlanglijst

“Komende zomer wordt het waarschijnlijk de hak van de laars van Italië, via Sicilië en Corsica. Op ons wensen lijstje staan Scandinavië, Zuid-Engeland, misschien de whisky reis Schotland van Volkswagen Camper Centrum, Ierland, Canada, Amerika, kortom nog heel wat leuke vooruitzichten. Maar eerst gaan we een beetje lichamelijk herstellen.”

FacebookG+Twitter